“Geleceğe Yeşil Işık Yak” Projesi’nde Yeni Dönem: İlk Durak Nevşehir!
Polat Enerji ve Polat Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen “Geleceğe Yeşil Işık Yak” sosyal sorumluluk projesi; Enerji Atölyeleri ve Meslek Lisesi Buluşmaları modülleri ile yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği bilincini Polat Enerji’nin santral bölgelerinde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Projenin 2024–2025 eğitim yılı kapsamında düzenlenen ilk etkinliği Nevşehir’de gerçekleştirildi. Yeni dönemde Meslek Lisesi Buluşmaları’nın kapsamı genişletildi.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe öncü şirketlerinden biri olan Polat Enerji ve eğitim, spor, kültür, çevre gibi alanlarda topluma faydalı bireyler yetiştirme hedefiyle yola çıkan Polat Vakfı; “Geleceğe Yeşil Işık Yak” projesi ile ilkokul ve meslek lisesi öğrencilerine sürdürülebilir bir geleceğin kapılarını aralamaya devam ediyor.
Projenin hayata geçirildiği tüm illerde, İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Enerji Atölyelerinde, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi temel kavramlar, interaktif etkinliklerle aktarılıyor. Böylelikle öğrenciler, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının önemini keşfederken, çevre dostu enerji üretimi konusunda farkındalık kazanıyor. Ayrıca, grup çalışmalarıyla yaptıkları rüzgâr türbini maketleri üzerinden rüzgârın gücünün enerjiye dönüşmesini gözlemleyerek, yenilenebilir enerji sistemlerini deneyimleme fırsatı bulurken aynı zamanda günlük yaşantılarındaki küçük davranış değişiklikleriyle karbon ayak izlerini nasıl azaltacaklarını öğreniyorlar.
Projenin Meslek Lisesi Buluşmaları modülünde ise geçtiğimiz yıl kariyer sohbetleri tadında geçen buluşmalar, projenin ikinci senesinde Yuvam Dünya eğitmenlerinin yaptığı iklim krizi farkındalığına ilişkin sunum ve interaktif oyunlar ile derinleştirildi.
Proje, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, yenilenebilir enerjiye geçiş ve çevre bilinci konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Yeni dönemin ilk durağı Nevşehir oldu
Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında düzenlenen Enerji Atölyeleri ve Meslek Lisesi Buluşmaları; Hacıbektaş Atatürk İlkokulu, Karaburna İlkokulu, Gülşehir Sevim Erdoğan Öz İlkokulu, Karavezir İlkokulu ve Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.
260 ilkokul ve 120 meslek lisesi öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen atölye çalışmalarında yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi kavramlara dikkat çekilerek bilgiler pekiştirildi. Grup çalışmalarıyla gerçekleştirilen eğitici oyunlarla tüketim odaklı bireysel alışkanlıkların doğa dostu yaşam tercihlerine dönüşmesi hedeflendi.
İlk Yılda Başarılarla Doluydu, Hedef Daha Büyük!
Projenin ilk yılında 7 ilde 443 öğretmene ulaşılan online Öğretmen Eğitimlerinin kapsamı da bu sene genişletildi. Öğretmenlerin öğrencileri ile birlikte uygulayarak hayata geçirebilecekleri eğlenceli etkinlikleri kapsayan bir rehber kitapçık hazırlandı. Bu etkinlik kitabının paylaşılacağı öğretmenler, kitap içinden seçecekleri etkinlikleri öğrencileri ile birlikte uygulayarak onların farkındalıkları arttıracak.
Birinci senesinde 3 binden fazla öğrenciye ulaşılan projenin yeni döneminde 70’in üstünde Enerji Atölyesi ve 10’dan fazla Meslek Lisesi etkinliği gerçekleştirerek yaklaşık 4 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Detaylı bilgi için:
Karin Şamo / İdea Halkla İlişkiler / [email protected]
Polat Enerji Hakkında:
Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe öncü şirketlerinden biri olan Polat Enerji, toplumun yenilikçi, yenilenebilir ve çevreci enerji ihtiyacına cevap verecek bir vizyonla 2000 yılında kurulmuştur. Polat Holding ve İş Bankası Grubu’nun yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraki İş Enerji’nin ortak olduğu Polat Enerji, Türkiye’nin kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 6’sına sahiptir. Toplamda 693,5 MWm /654,4 MWe kurulu güce sahip olan Polat Enerji'nin Türkiye genelinde 5 adet rüzgâr santrali bulunmaktadır. Polat Enerji'nin ilk rüzgâr enerjisi santrali olan Soma RES, Türkiye'nin işletmedeki en büyük rüzgâr enerjisi santralidir. Polat Enerji, yılda yaklaşık 1,7 milyar kWh elektrik üreterek, 50 milyon adet ağaç dikimine eşdeğer yaklaşık 1,2 milyon ton CO₂e ile sera gazı emisyonu azaltımı sağlamakta ve ortalama 690 bin kişinin yıllık elektrik enerjisi tüketimini karşılamaktadır. Türkiye’nin ilk şebeke ölçekli rüzgâr enerji santrali ile çalışan enerji depolama sistemi ise 2024 yılında devreye alınmıştır. Yenilenebilir enerji sektöründe öncü yatırımlara imza atan Polat Enerji, çok uluslu bir yapıya geçerek "Polat Energy Europe"u kurmuştur. Polat Energy Europe, Macaristan’da iki ayrı projeyle toplamda 86 MWp kapasiteye sahip güneş enerjisi santralini devreye almayı hedeflemektedir.
https://www.instagram.com/polatenerji/
https://www.linkedin.com/company/polatenerji/
Polat Vakfı Hakkında:
Ocak 2023’te Adnan Polat ve ailesi öncülüğünde kurulan Polat Vakfı’nın amacı, Türkiye’de eğitim, spor, çevre ve kültür alanlarında tesis ve sosyal yardımlaşma yoluyla toplumumuza destek olmak ve bu alanlardaki faaliyetleriyle Türk insanlarının kültür ve eğitim seviyeleri yüksek, cumhuriyet ilkelerine bağlı, memlekete faydalı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktır. Polat Vakfı, 3 yıl içinde 1 milyon kişinin hayatına dokunmak ve katkıda bulunmayı hedeflemektedir.